гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Ния Коновска | психолог

Ния Коновска психолог и фамилен психотерапевт

Ния Коновска е психотерапевт, фамилен консултант и психодрама консултант (във формиране). Психологическите консултации, които Ния предлага в център "Малки чудеса" включват:

  • Работа с травмата и болката при среща с неочакваното, страшното и немислимото (за семейства на недоносени деца, деца с увреждания или някакъв вид затруднения и други подобни житейски ситуации)
  • Работа за изграждане на връзка с бебето и опознаване на неговия език
  • Работа за изграждането на подкрепящи семейни отношения
  • Работа в подкрепа на емоционалния свят на жената, станала майка (работа със следродилна тъга и депресия)

"Вече 8 години се чувствам дълбоко свързана с трансформиращия се път на жената, носеща живот, която заедно със своето бебе, преминава през бременността и раждането, за да встъпи в ролята си на „майка“. Аз самата имах късмета, със своите две раждания, да преживея тази опитност. Дългогодишната ми работа с жени по време на пренаталния период, за изграждане на връзка с бебето още в утробата, разви у мен особено разбиране за бебетата, като съзнателни същества и за родителите, като съ-творци на новия човек, с неговите уникални качества и възможности. Тя също ме срещна с мечтите, реалните и илюзорни страхове на семействата, очакващи дете, техните чувства и преживявания.

В желанието си да откликна по-пълноценно на тези нужди, завърших магистърска степен със специалност „Артистични психо-социални практики и психодрама“ към НБУ. В последните 3 години фокусът ми е основно насочен към работа с вече родилите жени, техните бебета и отношенията майка-бебе и майка-бебе-татко. Дипломната ми работа, изследваща психичния свят на майките на бебета до 1 година ми помогна да задълбоча и систематизирам познанията си в областта.

Често се налага да работим върху приемането на реалността, която човек трудно може да предвиди. Изследването на промяната, на противоречивите роли, които носим, на способността си да намираме надежда и да събуждаме собствените си ресурси в помощ на процеса са важни отправни точки за моята работа. В последните две години, разширих опитността си, насочвайки фокус към фамилната система, която със своите уникални взаимоотношения, може да отключи неподозирани ресурси в отделните членове. Обучавам се и дообогатявам професионалнитя си опит в програма, подготвяща фамилни терапевти към Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ).

Искрено вярвам, че специфичният опит, който имам, може да бъде особено полезен на семейства с недононени деца. Вярвам също, че големите трудности често ни поставят в ступор – сякаш времето и въздухът спират да се движат и всичко губи смисъл – но точно тогава животът намира начин да се прояви, да даде своя малък знак, да раздвижи съвсем финно пространството и ако това движение бъде доловено, то би дало сили и посока. Моята роля е да допринеса със своя опит към улавянето на този фин момент на надежда и сила за семействата с недоносени деца."